Etter å ha prøvd ørten oppskrifter på skillingsboller er dette favoritten!
ca. 30 stk.
3,5 dl lettmelk
4 dl kultur/kefir melk (skumma kulturmelk ble bra!)
150 g smør
1 pk gjær for søte deiger
1,1-1,3 kg hvetemel
190 g sukker (2 dl)
1/2 ts salt
1 ts natron
fyll:
200g mykt smør
1,5 dl sukker
dryss over kanel (0,5 dl)
Varm melk, kefir og smør til fingervarmt. (Kultur/kefir melk skiller seg ved oppvarming... men jeg har bare pisket blandingen med håndmikser etterpå.. vet ikke om det er nødvendig. ) Løs opp gjæren i litt av væsken. Bland hvetemel, sukker, salt og natron. Tilsett væsken. Elt lenge. La deigen heve til dobbelt str.
Mens deigen hever pisker du smør og sukker. Ev kan man bare smøre utover mykt smør på deigen og drysse over sukker og kanel.
Del deigen i to deler. Kjevle ut hver leiv til et rektangel ca 0,5-1 cm tykk. Smør på smør/sukker blandingen og dryss over ønsket mengde kanel. Rull sammen leiven til en pølse og skjær skiver. Legg de på bakepair og trykk de litt flate. La snurrene etterheve ca 30 min under plast og ev. et håndkle. Pensle med romtemperet pisket egg og stekes midt i ovnen ved 180-200 grader i ca 15 min. til de er gyldne.
Serveres med melis glasur!
Hei! eg lurte på om du har prøvd en oppskrift med bare surmelk i, og i så fall, hvilken oppskrift synest du var best? (ønsker mest mulig surmelk smak) =)
SvarSlettHei! Jeg har ikke prøvd gjærdeig med bare surmelk. Har ikke tenkt på det egentlig, har vært fornøyd med oppskriften slik den er :) skriv gjerne en kommentar på hvordan resultatet blir om du prøver.
SvarSlettda var bollene ferdige. Eg brukte din oppskrift, men personlig likte eg best med bare surmelk for å få mere surmelk smak =)
SvarSlett(samme oppskrift, men med 6dl skummet surmelk) I tilleg bruker eg en liten t-skje med hornsalt. =) Men bollene ble kjempesaftig og luftige! kjekkt å prøve noe nytt =)